اینفلوئنسر مارکتینگ نوعی بازاریابی در شبکههای اجتماعی است که این روزها اهمیت زیادی پیدا کرده است. این روش بازاریابی از طریق اینفلوئنسرهایی اجرا میشود که شهرت یا تأثیر اجتماعی بالایی در حوزۀ تخصصی خود دارند. در واقع اینفلوئنسر مارکتینگ، بازاریابی و تبلیغات از طریق اینفلوئنسرهاست که با هدف هدایت پیامهای برند به مخاطبان هدف اجرا میشود.
بازاریابی اینفلوئنسری مشابه بازاریابی دهان به دهان است. با این تفاوت که به توصیههای خاصی متکی نیست. اینفلوئنسرها میتوانند از طیف وسیعی از کشورها انتخاب شوند و هر فرد، گروه یا برند، میتواند به طور بالقوه اینفلوئنسر باشد.
اما مهم این است که مخاطبان درگیر با پیشنهادات برند شما، این تولیدکنندگانِ محتوا را دنبال کنند. تبلیغات از طریق آنها در پلتفرمهای مختلف اجتماعی، به شرکت شما این امکان را میدهد که دامنۀ توجه به برند خود را گسترش دهید و از طریق این شخصیتهای محبوب، لیدهای جدیدی برای قیف فروش خود ایجاد کنید.
شما میتوانید از اینفلوئنسر مارکتینگ به عنوان یک ابزار مستقل، یا به عنوان وسیلهای برای بهبود سایر کمپینهای بازاریابی خود استفاده کنید. اکثر اینفلوئنسرها در شبکههای اجتماعی میلیونها بیننده دارند. بنابراین اینفلوئنسرمارکتینگ، فرصتی عالی برای شما ایجاد میکند تا به میلیونها مشتری بالقوه نزدیک شوید.
اگر قصد دارید از طریق بازاریابی اینفلوئنسری راهی مناسب و بدون مزاحمت برای برقراری ارتباط با مشتریان خود خلق کنید، این مقاله برای شما نوشته شده است. ما با توضیحات خود سعی کردهایم کلید به حداکثر رساندن این استراتژی را ارائه دهیم تا برند شما بتواند بهترین نتایج را از آن بگیرد.
آنچه در این مقاله خواهیم خواند:
با دریافت خلاصه ی همین مطلب به صورت فایل پی دی اف، این مقاله را در زمان مناسب تری مطالعه فرمایید.
به چه کسی اینفلوئنسر گفته میشود؟
اگرچه تعاریف زیادی از واژۀ اینفلوئنسر وجود دارد، اما خوشبختانه اجماع خوبی نیز پیرامون آن وجود دارد و تعاریف موجود، تفاوت چندانی ندارند. به طور کلی میتوان گفت اینفلوئنسر فردی است که از طریق رسانههای اجتماعی، وبلاگها یا سایر جوامع دیجیتال، مخاطبان وفاداری ایجاد کرده است که توانایی تأثیرگذاری بر مخاطبان خود را از طریق تولید محتوا دارد.
یعنی اینفلوئنسرِ رسانههای اجتماعی شخصی است که از طریق تولید محتوای آنلاین خود در پلتفرمهای اجتماعی، فالوورهای وفاداری به دست آورده است. این افراد، مکالمه و تعامل را حول یک موضوع یا زمینۀ خاص هدایت میکنند. یعنی نبض دنیای دیجیتال در حوزههای مختلف، در دست این افراد است. بنابراین میتوانند تأثیری بالاتر از حد متوسط روی یک فرآیند خاص داشته باشند.
توجه داشته باشید که اینفلوئنسرها ممکن است از وجود شرکت شما آگاه باشند یا نباشند؛ اما این اصلا مهم نیست. مهم این است که آنها کنترل بخشی از مخاطبان را به عهده دارند که برای کسب و کار شما مهم هستند.
اینفلوئنسر فردی است که به دلیل اقتدار، دانش، موقعیت یا رابطۀ خوب با مخاطبانش، قدرت تأثیرگذاری بر تصمیمات خرید دیگران را دارد. به طور کلی، میتوان گفت که اینفلوئنسرها افرادی هستند که می توانند تعداد زیادی از مردم را آموزش دهند، درگیر کنند و بر آنها تأثیر بگذارند.
در هر صنعتی، افراد با نفوذی وجود دارند؛ فقط باید آنها را پیدا کنید. آنها ممکن است فقط 10000 دنبال کننده داشته باشند یا در برخی موارد این عدد ممکن است کمتر هم باشد. با این حال، آنها به دلیل متخصص بودن در زمینۀ خود شهرت دارند و مردم اعتماد زیادی به آنها دارند.
بسته به حوزه تخصصی خود، اینفلوئنسرها افرادی هستند که جذاب ترین پستهای اجتماعی را در مورد موضوعات تخصصی خود تولید میکنند و نرخ تعامل خوبی دارند. آنها بهترین تصاویر را به اشتراک میگذارند، سرگرمکننده ترین ویدیوها را میسازند و آموزندهترین بحثهای آنلاین را اجرا و مدیریت میکنند.
اینلفوئنسرمارکتینگ چیست؟
تا یک دهۀ پیش، عرصۀ بازاریابی اینفلوئنسری فقط به افراد مشهور و چند وبلاگنویس خاص محدود میشد. اما اکنون، به نظر میرسد که جهانیان شاهد افزایش اینفلوئنسران رسانههای اجتماعی، اشباع شدن بازار و حتی گرفتار شدن در کلاهبرداریهای این حوزه بودهاند!
در یک سطح بنیادی و ابتدایی، میتوان گفت که اینفلوئنسر مارکتینگ نوعی از بازاریابی رسانههای اجتماعی است که از تأییدیهها و اشارههای محصول از سوی اینفلوئنسرها استفاده میکند. افرادی که دنبالکنندگان و جامعۀ اختصاصی خود را دارند و بهعنوان متخصص در جایگاه خود دیده میشوند.
اینفلوئنسر مارکتینگ به دلیل اعتماد بالایی که اینفلوئنسرها برای دنبال کنندگان خود ایجاد کردهاند، مورد توجه قرار گرفته است. در واقع توصیههای آنها به عنوان نوعی اثبات اجتماعی برای مشتریان بالقوۀ برند شما عمل میکند.
بنابراین اینفلوئنسر مارکتینگ شامل همکاری یک برند با یک اینفلوئنسر آنلاین برای بازاریابی یکی از محصولات یا خدمات آن است. برندها با اینفلوئنسرها کار میکنند تا شناخت و شهرت برند خود را بهبود بخشند. در این زمینه، مهم است بدانید که اینفلوئنسرها، بر خلاف افراد مشهور سینما، میتوانند در هر جایی باشند و در هر زمینهای شهرت پیدا کرده باشند.
چیزی که آنها را اینفلوئنسر میکند، فالوورهای زیاد آنها در وب و رسانههای اجتماعی است. یک اینفلوئنسر میتواند یک عکاس مد محبوب در اینستاگرام باشد. یا یک وبلاگنویس در زمینه امنیت سایبری باشد که توییتهای میلیونی میکند. یا یک مدیر بازاریابی معتبر در لینکدین باشد.
به طور کلی، اینفلوئنسر مارکتینگ میتواند شامل موارد زیر باشد:
- بررسی محصول شما در شبکههای اجتماعی
- ویدئوهای جعبهگشایی یا آنباکسینگ محصول شما
- قراردادن نام و کارآیی محصول در محتوای خلاقانه بدون ذکر مستقیم برند شما
- بهاشتراکگذاری کمپینهای برند شما و معرفی پیشنهادات فوقالعاده و فصلی
- بهاشتراکگذاری یک کد تخفیف منحصربهفرد
- مشارکت با اینفلوئنسر برای تولید یک محصول یا کمپین با برند مشترک
- تبلیغ رویدادهایی که خودِ اینفلوئنسر یا برند شما در آن شرکت خواهید داشت
- استفاده از اینفلوئنسر برای تولید محتواهایی مانند ویدیو، پست وبلاگ و تبلیغات شبکههای اجتماعی
اهمیت اینفلوئنسر مارکتینگ
تا اینجای مقاله گفتیم که اینفلوئنسرها در حوزه کاری خود خبره هستند. به همین دلیل است که فالوورهایشان به آنها اعتماد دارند و تاثیرپذیری قابل توجهی از آنها دارند. اینفلوئنسرها طی زمان رابطهای الهامبخش و محترمانه با طرفداران خود ایجاد کردهاند، بنابراین مردم نظرات و توصیههای آنها را باور میکنند. همین خاصیت باعث میشود که استراتژی اینفلوئنسرمارکتینگ، ریسک کمتری نسبت به دیگر استراتژیهای تبلیغات و بازاریابی داشته باشد.
مطالعات نشان داده است که 75 درصد از بینندگان YouTube نسبت به افراد اصیل، قابل اعتماد و مشهور این شبکۀ اجتماعی حس قدردانی و اعتماد دارند. همچنین 60 درصد از کاربران تأیید میکنند که نظرات یوتیوبرهای مورد علاقۀ خود را به ستارههای تلویزیون و سینما ترجیح میدهند.
از طرفی این را به یاد داشته باشید که تولید مداوم محتوای جدید و سرگرمکننده، همیشه ساده نیست. گاهی اوقات شما بدون ایده هستید و این حس را دارید که مغزتان قفل شده است. در این زمان است که بازاریابی اینفلوئنسری میتواند به پر کردن شکافهای موجود در برنامۀ محتوای شما کمک کند.
اینفلوئنسرها با تولید محتوای جذاب و باکیفیت، میتوانند برای تعامل روزانه با فالوورهای شما بسیار مفید باشند. بنابراین اگر بتوانید توافقنامهای در زمینۀ مشارکت در تولید محتوا امضا کنید، مزایای قابل توجهی برای شما به ارمغان خواهد آمد.
حتما این را میدانید که این روزها همه چیز در مورد انتخاب شریک مناسب برای ایجاد روابط موفق است. شما باید با انتخاب اینفلوئنسرهای مناسب، بر اساس حوزه کاری آنها و مخاطبانی که می توانند بر آنها تأثیر بگذارند، شراکتهایی ایجاد کنید که نرخ فروش شما را افزایش دهد.
یک شراکت بلندمدت و بُرد-بُرد
راهاندازی یک کمپین اینفلوئنسر مارکتینگ تماماً در مورد شروع و توسعه روابط مثبت با افراد تاثیرگذار است. برندهایی میتوانند شراکتهای بادوام و طولانیمدتی ایجاد کنند که از طریق حفظ همکاری مؤثر با اینفلوئنسرها، موفقیت بلندمدت خود را تضمین کنند.
بنابراین در عصر حاضر برندها دیگر اینفلوئنسرها را برای کمپینهای یکباره و مقطعی استخدام نمیکنند. بلکه هدف اصلی آنها مشارکتهای طولانی مدت است. طبق یک پژوهش، تقریباً 50 درصد از تبلیغکنندگان در قالب طرح مشارکت ششماهه یا بیشتر با اینفلوئنسرها کار میکنند. همچنین 37 درصد از برندهای برتر جهانی ادعا میکنند که در مقایسه با کمپینهای یکباره، کمپینهای ایفلوئنسرمارکتینگ طولانیمدت، تاثیر مثبت بیشتری دارند.
مشارکت اینفلوئنسری پایدار، باعث صرفهجویی در زمان، منابع انسانی و بودجۀ شما میشود. همچنین به ایجاد اعتبار پیرامون نام تجاری شما کمک کرده و تأثیر عمیق و قابلتوجهی بر ذهن مخاطبان شرکت شما دارد.
به طور کلی، این یک همکاری برد-برد است. زیرا هر دو طرف در نتیجۀ نهایی سهم دارند. از آنجا که با اینفلوئنسری شریک میشوید که به بازار موردعلاقۀ شما علاقه دارد، سود حاصل از اینفلوئنسر مارکتینگ کاملاً دوطرفه خواهد بود.
نرخ اشتراکگذاری، ارسال مجدد، کامنت و ریتوییتها در طول زمان چندین برابر میشوند و آگاهی طولانیمدت از برند را برای کمپینهای شما فراهم میکنند.
اینفلوئنسرمارکتینگ و بهبود سئو
57 درصد از بازاریابان برتر جهانی بیان میکنند که عملکرد بازاریابی اینفلوئنسری بهتر از سایر محتواهای تولیدشده توسط برندشان بوده است. از آنجایی که اینفلوئنسرها تعداد زیادی فالوور وفادار دارند، مشارکت با آنها به شما کمک میکند به جای انجام فعالیتهای پرهزینه و زمانبر سئو، در زمان کوتاهتری به مخاطبان بیشتری دسترسی پیدا کنید.
از آنجایی که بکلینکها یکی از مهمترین معیارهای رتبهبندی جستجوی گوگل هستند، با توجه به اینکه از طریق فعالیتهای اینفلوئنسر مارکتینگ به مخاطبان بیشتری دست پیدا میکنید، شانس بیشتری برای ایجاد بک لینک برای سایت شما وجود خواهد داشت. همین موضوع به ایجاد آگاهی از برند و افزایش ترافیک کمک میکنند.
بر اساس تجزیه و تحلیل سایت Quicksprout، ثابت شد که تعاملات رسانههای اجتماعی میتواند به طور غیرمستقیم و مستقیم روی سیگنالهای SEO تاثیرگذار باشد. از این رو همانطور که با جوامع آنلاین جدید درگیر میشوید، فرصتی عالی برای شما وجود دارد که ترافیک ارگانیک، بکلینک و سایر معیارهای سئو را بهبود ببخشید.
به طور خلاصه، تولید محتوای بیشتر و بیشتر از طریق اینفلوئنسر مارکتینگ به شما شانس بیشتری برای رتبهبندی بهتر برند شما در نتایج جستجوی گوگل میدهد.
غنیسازی استراتژی محتوا
اینفلوئنسرمارکتینگ یک فرصت طلایی برای زنده کردن پروفایلهای اجتماعی برند شماست. در این استراتژی شما میتوانید محتوای تولیدشده توسط اینفلوئنسرها را در پروفایل خود نیز ارسال کنید. همچنین میتوانید از تصاویر تولیدشده توسط عکاسان و وبلاگنویسان برتر، برای سایر کانالهای بازاریابی خود استفاده کنید. برای جلوگیری از مشکلات کپیرایت، حتماً این موضوع را در قرارداد لحاظ کنید. (البته به دلیل عدم وجود قانون کپیرایت در ایران، در این زمینه مشکل چندانی نخواهید داشت!)
تولید لید با کیفیت
72 درصد از برندها معتقدند که بازاریابی اینفلوئنسری در مقایسه با کانالهای تبلیغاتی دیگر، لیدهایی با کیفیت بالاتر به ارمغان میآورد. چراکه مردم به طور کلی نسبت به برندهایی که اینفلوئنسر مورد علاقۀ آنها تبلیغ میکند حس مثبت بیشتری دارند.
یک استراتژی مقرون به صرفه
سایر کانالهای بازاریابی نیاز به تامین منظم پول از بودجه شما دارند. به عنوان مثال، برای تبلیغ برند خود از طریق بازاریابی موتورهای جستجو، باید حساب خود را در پلتفرم تبلیغاتی شارژ کنید و به طور منظم به آن پلتفرم پول پرداخت کنید. در غیر این صورت، تبلیغ شما از صفحه نتایج موتور جستجو محو میشود.
در مقابل، یک استراتژی اینفلوئنسرمارکتینگ هوشمند میتواند نتایج بهتری را با هزینههای کمتر به ارمغان بیاورد. آمارها نشان میدهند که بهطور متوسط، برندها به ازای هر 1 دلاری که در این کانال خرج میکنند، 520 دلار درآمد کسب میکنند!
انواع اینفلوئنسر مارکتینگ
برندها و رهبران بازاریابی جهان تاکنون انواع مختلفی از کمپینهای اینفلوئنسری را توسعه دادهاند که اگر موافقید، برویم و برخی از تاکتیکهای محبوب در این حوزه را بررسی کنیم.
استراتژی آگاهیبخشی در رسانههای اجتماعی
این نوع از اینفلوئنسر مارکتینگ برای افزایش تعداد فالوورهای شما در شبکههای اجتماعی عالی عمل میکند. با این حال، از آنجایی که برند شما، طی یک قرارداد مشخص تولید محتوای خود را برای یک دورۀ زمانی توافق شده به اینفلوئنسر واگذار میکند، حتماً از اثربخشی بلندمدت این استراتژی در این دورۀ زمانی اطمینان حاصل کنید.
استراتژی بازاریابی وابسته (یا افیلیت مارکتینگ)
بازاریابی وابسته راهی نسبتاً ارزان و بدون دردسر برای خلق مشتری بالقوه (لید) است. این استراتژی در پرداخت پول به یک اینفلوئنسر برای هر مشتری که از سایت یا پروفایل او آمده باشد خلاصه میشود.
استراتژی محتوای اسپانسرشده
در این نوع اینفلوئنسر مارکتینگ که اغلب در اینستاگرام ظاهر میشود، برندها برای انتشار “یک“ پست تبلیغاتی در پروفایل اینفلوئنسر هزینه میپردازند. در این حالت، اینفلوئنسر پستی را طبق دستورالعملهای مشتری میسازد و منتشر میکند.
جعبهگشایی یا آنباکسینگ هدایا
در این نوع بازاریابی اینفلوئنسری، برندها هدایایی را برای تأثیرگذاران صنعت خود ارسال میکنند. به این امید که این ستارههای شبکههای اجتماعی آنها را باز کرده، بررسی کنند و به فالوورهای خود نمایش دهند. اگر قراردادی وجود نداشته باشد، این استراتژی ممکن است خطرناک باشد. چراکه اینفلوئنسر ممکن است اصلا محصول شما را بررسی نکند یا بررسی کند و بازخورد منفی ارائه دهد!
استراتژی بازاریابی اینفلوئنسری
مانند هر نوع بازاریابی، دیگری، بازاریابی اینفلوئنسری هم به هدفگذاری و برنامهریزی عمده نیاز دارد. مانند هر استراتژی دیگری، تحقیق اولین قدم است.
در ابتدا پلتفرمی را که میخواهید روی آن تمرکز کنید انتخاب کنید. فراموش نکنید که همیشه میتوانید اقدامات خود را بعداً به پلتفرمهای دیگر گسترش دهید. اما اگر تازه شروع به کار کردهاید، روی یکی از این پلتفرمها تمرکز کنید. در حالت ایده آل، برند شما باید قبلاً در این شبکه حضور داشته باشد یا به دنبال گسترش آن باشد.
اگر مطمئن نیستید از کجا شروع کنید، ببینید مخاطبین هدف شما بیشتر در مورد کدام اینفلوئنسر صحبت میکنند و کدام یک از این افراد نرخ تعامل بیشتری دارند. در طول تحقیق خود، به نوع اینفلوئنسرهایی که به آنها علاقه دارید نگاه کنید.
آیا به دنبال افراد مشهور با فالوورهای زیاد هستید؟ یا میکرو اینفلوئنسرهایی با کمتر از 2000 فالوور را در نظر دارید؟ یا شاید چیزی بین 5 تا 10 هزار دنبالکننده ترجیح شما باشد. هرکدام که تصمیم بگیرید روی آن تمرکز کنید، بودجۀ لازم را تعیین میکند.
دو دلیل رایج برای استفاده از اینفلوئنسر مارکتینگ، افزایش آگاهی از برند و افزایش فروش است. با این حال، به جای اینکه این اهداف گسترده را به عنوان دو هدف خود تعیین کنید، بهتر است استراتژی خود را با توجه به نیازهای برند خود شروع کنید.
ممکن است بخواهید پایگاه مشتریان خود را در جمعیتی جوانتر افزایش دهید. یا بخواهید با یک محصول جدید، یک گروه کاربری جدید ایجاد کنید. در هر صورت اینفلوئنسرها توانایی دسترسی به مخاطبان بسیار خاصی را دارند که برای شما مثل معدن طلا هستند.
برای ارتباط با میکرو اینفلوئنسرها، میتوانید مستقیماً در یک پیام خصوصی در همان پلتفرم ارتباط برقرار کنید. اما برای افراد معتبرتر، احتمالا اگر به پروفایل آنها بروید، اطلاعات تماس را برای سؤالات تجاری در بیوی خود نوشته باشند.
جمع بندی
اینفلوئنسر مارکتینگ، به عنوان یک روش بازاریابی در حال رشد، یکی از موثرترین استراتژیها در فضای بازاریابی دیجیتال است. در این مقاله دیدیم که مصرف کنندگان امروزی به دنبال توصیههای معتبر از افراد موردعلاقۀ خود هستند. بنابراین اینفلوئنسرمارکتینگ میتواند برند شما را در معرض مخاطبان متمرکزی قرار دهد و همچنین آگاهی و اعتماد را برای مشتریان فعلی افزایش دهد.
سوالات پر تکرار
اینفلوئنسر فردی است که از طریق رسانههای اجتماعی، وبلاگها یا سایر جوامع دیجیتال، مخاطبان وفاداری ایجاد کرده است که توانایی تأثیرگذاری بر مخاطبان خود را از طریق تولید محتوا دارد. این افراد، مکالمه و تعامل را حول یک موضوع یا زمینۀ خاص هدایت میکنند.
اینفلوئنسر مارکتینگ نوعی از بازاریابی رسانههای اجتماعی است که از تأییدیهها و اشارههای محصول از سوی اینفلوئنسرها استفاده میکند. افرادی که دنبالکنندگان و جامعۀ اختصاصی خود را دارند و بهعنوان متخصص در جایگاه خود دیده میشوند.
زیرا هر دو طرف در نتیجۀ نهایی سهم دارند. شما به عنوان یک برند با اینفلوئنسری شریک میشوید که او نیز به بازار موردعلاقۀ شما علاقه دارد. بنابراین سود حاصل از اینفلوئنسر مارکتینگ کاملاً دوطرفه خواهد بود.
برندها و رهبران بازاریابی جهان، تاکنون انواع مختلفی از کمپینهای اینفلوئنسری را توسعه دادهاند که اصلیترین موارد آن عبارتاند از:
- آگاهیبخشی در رسانههای اجتماعی
- بازاریابی وابسته (یا افیلیت مارکتینگ)
- امحتوای اسپانسرشده
- جعبهگشایی یا آنباکسینگ هدایا