وقتی شبهنگام صدای آرام وزش باد به گوشتان میرسد و همزمان به آسمان پر از ستارۀ شب نگاه میکنید… یا زمانی که از دوردست صدای پرندگان را میشنوید، در حالی که زمینهای سبز اطراف شما را احاطه کردهاند… یا هنگام غروب خورشید، وقتی میبینید آسمان پالتهای رنگی زیادی را آشکار میکند…
در هریک از شرایط بالا چه حسی را تجربه میکنید؟ تصور کنید که قرار بود هر سه موقعیت را بدون هیچ رنگ یا صدایی تجربه کنید. همه چیز بلافاصله کمی خستهکننده میشد، اینطور نیست؟
همین مثالهای روزمره برای برجستهکردن اهمیت رنگ و صدا کافی است. همۀ ما انسانها با رنگها و صداها احاطه شدهایم و آنها را همهجا میبینیم و میشنویم. بر اساس مطالعات روانشناختی متعدد، رنگها و صداها ارتباط نزدیکی با خلقوخو، ادراک، احساسات و حتی فرایندهای تصمیمگیری ما دارند. تا جایی که بر نگرش ما نسبت به محصولات تأثیر میگذارند. اتفاقی که در بازاریابی هدف اصلی است.
انتخاب رنگ و موسیقی بخش مهمی از راه اندازی کمپین تبلیغاتی است. زیرا این دو در کنار هم روحیۀ مناسب را منتقل میکنند و به مشتریان بالقوه اجازه میدهند تا احساسات برانگیخته شده را با محصولات یا خدمات شما مرتبط کنند. اما هر یک از این عوامل به طور جداگانه چه تأثیری بر تیزر تبلیغاتی شما میگذارند؟
تأثیر رنگها در تیزر تبلیغاتی
امروزه رسانهها نقش عمدهای در فرهنگ جوامع دارند. ازآنجاکه کمپینهای بازاریابی در بستر رسانهها اجرا میشوند، اهمیت رنگها چندین برابر میشود. برای محتواهای تبلیغاتی، این رنگ است که لحن و حالوهوا را تنظیم میکند. خواه این محتوا تصویر باشد یا ویدئو. روانشناسی رنگ ها در طراحی لوگو نیز نقش بسیار مهمی ایفا میکند.
این امر بهخصوص در تیزرهای تبلیغاتی بیشتر خودش را نشان میدهد. توانایی انتخاب رنگهای دقیق، جلوۀ بصری و قدرت تیزر شما را تا حدود زیادی بهبود میبخشد.
وقتی یک تیزر تبلیغاتی میسازید، در عمق تصاویر متحرک، خیلی بیشتر از چیزی که در ظاهر میبینید اتفاق میافتد. هر چیزی که در پسزمینه رخ میدهد، احساسات مخاطبان شما را برمیانگیزد. در این میان، رنگ یکی از قدرتمندترین ابزارهای روانشناسی برای بازاریابی و برندسازی با ویدئو است.
چرا رنگها اینقدر مهم هستند؟
شما با ساختن تیزر تبلیغاتی سعی میکنید محصول خود را با تمرکز بر نیاز مخاطب تبلیغ کنید. شاید خیلی وقتها لازم باشد که نیازی را ایجاد کنید! بنابراین در وهلۀ اول، خلق احساس مثبت در بینندگان نسبت به محصولات شما در اولویت خواهد بود. ازآنجا که شما سعی میکنید نوعی احساسات را در مخاطب برانگیزید، خواهید دید که رنگها نقشی اساسی دارند.
تیتر تبلیغاتی شما اولین چیزی است که مخاطب میبیند. تیتر به مخاطب میگوید محتوای شما در مورد چیست و چگونه میتواند نیازهای او را برطرف کند. برای نوشتن تیتر جذاب تبلیغاتی چه باید کرد؟ با اسپایرل همراه باشید.
اثرات هر رنگ بر احساسات مخاطب
قرمز
قرمز یک رنگ فیزیکی و پرتنش است که قدرت، استحکام و شجاعت را به تصویر میکشد. قرمز ضربان قلب را افزایش میدهد و بلافاصله توجه را جلب میکند. اگر بیش از حد از آن استفاده شود، میتواند بهعنوان رنگی تهدیدکننده یا تهاجمی قلمداد شود.
آبی
آبی رنگ عقل و تفکر است. رنگی آرامشبخش است که هوشمندی و تعقل را نشان میدهد. آبی بسیار تسکیندهنده است و احساس ثبات و خنکی خاصی همراه خود دارد. این رنگ، معمولاً موردعلاقۀ مردان و زنان است و در دوزهای سنگین (رنگهای شدیدتر) ممکن است غیردوستانه یا غیر عاطفی تلقی شود.
زرد
زرد رنگی بسیار محرک است که احساسات را برمیانگیزد. فوقالعاده خوشبینانه است و احساس خلاقیت و اعتمادبهنفس ایجاد میکند. اما اگر بهدرستی استفاده نشود و بهشدت آن توجه نشود، میتواند احساسات منفی مانند بیماری، ترس یا افسردگی ایجاد کند.
سبز
سبز رنگ تعادل است. در اغلب مراجع علمی، نماد طبیعت و آرامش آن است. این رنگ نشاندهندۀ ثبات و هماهنگی میان اجزاست. به عنوان رنگ طبیعت، باعث اطمینان خاطر مخاطب میشود. از جنبۀ منفی اگر نگاه کنیم، رنگ سبز زمانی که زیاد استفاده شود، خستهکننده میشود.
بنفش
به عقیدۀ بسیاری از روانشناسان، بنفش معنویترین رنگ است. این رنگ، آگاهی معنوی و کیفیت برند را نشان میدهد. به طور معمول، بنفش با تجمل و سلطنت همراه است. اگر بیش از حد از رنگ بنفش استفاده میکنید، ممکن است باعث نگرانی و استرس بینندگان شوید.
نارنجی
با ترکیب زرد و قرمز، نارنجی را میتوان ترکیبی از حسهای جسمانی و احساسی دانست. نارنجی رنگی سرگرمکننده و احساسی است و ما را بر نیازهای اساسی مانند گرما و غذا متمرکز میکند. استفاده از رنگ نارنجی بهصورت افراطی باعث میشود تا سرگرمی به حد افراطی برسد و احساس نادانی ایجاد شود.
صورتی
بهعنوان نوعی قرمزِ ظریفتر، رنگ صورتی هم جسمانی است و هم درعینحال آرامشبخش است. این رنگ از نظر روانی بسیار قدرتمند است و در میان دختران طرفداران زیادی دارد. صورتی کمرنگ بسیار تسکیندهنده بوده و نشاندهندۀ عشق است. رنگ صورتی بیش از حد ممکن است حس مأیوسکنندهای با خود داشته باشد و مخاطبان مرد شما را حذف کند!
خاکستری
خاکستری خنثیترین رنگ است و استفاده زیاد از آن باعث کسالت میشود. یا نشان میدهد که شما فاقد الهام یا اعتمادبهنفس هستید. خاکستری نباید خیلی برجسته شود و بهتر است برای خنثیکردن رنگهای دیگر و بهصورت حداقلی استفاده شود.
سفید
بهعنوان نمایندۀ تمام رنگهای دیگر، سفید رنگی بسیار روشن است و گاهی اوقات خیره شدن به آن دشوار است. این رنگ در اولین نگاه یک مانع ذهنی ایجاد میکند و توجه ذهن را به سمت خود میکشاند.
در اغلب موارد خلوص، کارایی و وضوح را به تصویر میکشد. مراقب باشید که در کجا از رنگ سفید استفاده میکنید؛ زیرا زمانی که در کنار رنگهای گرم دیگر استفاده میشود، باعث میشود که آن رنگها احساس روشنی بیش از حدی داشته باشند.
سیاه
سیاه رنگ شیکی است. توجه را جلب میکند و حسی ناشناخته در مخاطب ایجاد میکند. به همین دلیل، اگر رنگ مشکی بهدرستی استفاده شود، این حس ناشناخته بودن میتواند احساسات مثبتی مانند پیچیدگی، امنیت و برتری در ذهن مخاطب ایجاد کند.
قهوهای
قهوهای رنگ خاک است. این رنگ عمدتاً حاوی زرد و قرمز است و فقط کمی مشکی در خود دارد. قهوهای رنگی جدی و قابلاعتماد است که انسان را به یاد طبیعت میاندازد و احساس حمایت شدن به او میدهد. بااینحال، قهوهای بیش از حد ممکن است تیزرهای شما را خیلی جدی کند و حالوهوای سنگینی ایجاد کند.
کدام رنگ را برجسته کنیم؟
تصمیم برای برجستهکردن یک یا چند رنگ خاص در درجه اول به پیامی که میخواهید بگویید بستگی دارد. یک ویدئوی سرگرمکننده و سبک، باید با رنگ زرد یا نارنجی همراه باشد. درحالیکه یک ویدئوی جدیتر میتواند قهوهای یا حتی آبی پررنگ را برجسته کند تا حس آرامش و اعتماد ایجاد کند.
همچنین مهم است که ترجیحات مخاطبان خود را در نظر داشته باشید. باید بدانید که آیا مخاطب شما در درجه اول مرد است، یا زن یا ترکیبی از این دو.
اگر قصد دارید از رنگهایی خاص مانند بنفش یا سبز استفاده کنید، باید دقیقاً بدانید که مخاطبان شما چه کسانی هستند و چرا باید این انتخابها را انجام دهید.
راههای استفاده از رنگها در تیزر تبلیغاتی
هنگامی که تصمیم گرفتید رنگ خاصی را در ویدئوی خود برجسته کنید، باید دقیقاً بفهمید که چگونه میخواهید این کار را انجام دهید. اگر در حال فیلمبرداری از یک ویدئوی آموزشی، مصاحبه یا هر چیز دیگری هستید که یک یا دو نفر را در یک دکور مشخص نشان میدهد، انجام این کار آسان است. از پسزمینه استفاده کنید.
میتوانید از پسزمینه کاغذی با رنگ ثابت استفاده کنید. همچنین باید در انتخاب لباسهایی که بازیگرانتان میپوشند بسیار دقت کنید. مخاطب در مورد هر شخصیت بر اساس لباسی که میپوشد تصمیم میگیرد و این احساس کلی او را نسبت به ویدئو شکل میدهد. اگر بخواهید به طور خاص توجه را به شخص خاصی جلب کنید، ایدۀ خوبی است که رنگ لباس او کمی با دیگران متفاوت باشد.
استفاده از رنگ میتواند بسیار دشوار باشد. اگر استفاده خیلی ظریف و عمیق باشد، معنا را از دید عامۀ مردم دور نگه میدارد. اگر خیلی شدید و سطحی از آن استفاده کنید، میتواند معنای دیگری پیدا کند یا پیام را نخنما کند.
علاوه بر این، محیط جغرافیایی کشور و ادراک فرهنگی مردم نیز نقش مهمی در ارزیابی تناسب رنگ و ترجیحات رنگی دارد. اطمینان حاصل کنید که به این جنبهها نیز توجه کافی داشته باشید. همچنین توجه داشته باشید که ثبات کلید برندسازی مؤثر است. مردم دوست دارند تجربۀ آنها از برند منسجمتر و سادهتر باشد. این بحث در مورد تیزرهای تبلیغاتی نیز صدق میکند.
بنابراین دیدیم که رنگها فقط تزئینات بصری ویدئوی شما نیستند. آنها میتوانند پیامی را که شما میخواهید منتقل کنند. همچنین برای نشان دادن برتری خود نسبت به رقبا، برای به نمایش گذاشتن یک محصول جدید، یا هر کمپین بازاریابی دیگری، رنگها میتوانند به شما در دستیابی به آن هدف کمک کنند.
تأثیر موسیقی در تیزرهای تبلیغاتی
موسیقی هم درست مانند رنگ قدرتمند است. موسیقی نیز بر احساسات ما تأثیر میگذارد و باعث میشود هنگام تماشای یک ویدئو، فیلم یا برنامه تلویزیونی احساس عمیقتر و شدیدتری داشته باشیم. برای همین خیلی کم پیش میآید که یک تریلر فیلم یا تیزر تبلیغاتی را بدون موسیقی تماشا کرده باشیم. اگر خودتان تا کنون یک ویدئو ساخته باشید، حتماً دیدهاید که تغییر موسیقی ویدئو، تمام حس و حال آن را تغییر میدهد.
فرقی نمیکند صرفاً از یک موسیقی پسزمینه استفاده کنید یا جلوههای صوتی طبیعت را اضافه کنید، همۀ اینها نقشی اساسی در احساس مخاطب ایفا میکند.
موسیقی و تعریف احساسات
این سؤال همواره باید برای شما مطرح باشد که مخاطبان شما چه کسانی هستند؟ و میخواهید پس از تماشای تیزر شما چه احساسی داشته باشد؟ پیامی که میخواهید برسانید چیست؟ اگر پیام شما برای سرگرمکردن یا ایجاد هیجان دربارۀ رویداد باشد، انتخاب شما بهاحتمال زیاد یک موسیقی شادتر خواهد بود.
اگر قرار باشد ویدئوی شما آموزنده باشد، مثلاً یک ابتکار جدید در برند شما یا خط تولید جدید کارخانۀتان را توصیف کند، موسیقی تکنیکیتر و ظریفتری نیاز خواهید داشت.
بنابراین در انتخاب موسیقی، نکتۀ اصلی، آن پیامی است که به دنبال انتقال آن هستید. بنابراین انتخاب موسیقیای که با پیام برند مطابقت ندارد، بر عملکرد تیزرهای شما تأثیر منفی میگذارد. چراکه موسیقی پارامتری بسیار احساسی است و میتواند بهسرعت فضای مثبتی را برای یک محصول یا نام تجاری ایجاد کند.
نقش موسیقی در ترکیب با تصاویر متحرک
برای درک نقش موسیقی در ترکیب با تصاویر متحرک، زمان فیلمهای صامت را به یاد بیاورید. این فیلمها چگونه بدون دیالوگ موفق به روایت داستانهای هیجانانگیز میشدند؟ چگونه باعث ایجاد حس اشتیاق، هیجان یا غم شدند؟ خیلی ساده، از طریق موسیقی!
تا جایی که برخی از فیلمها به همراه پیانیستهایی ماهر یا ارکستر، بهصورت زنده در سینما پخش میشدند! از آن زمان تاکنون، سالهاست که انواع ویدئوها بهعنوان رسانههای تصویری شهرت بسیار زیادی دارند. در کنار جلوۀ بصری این ویدئوها، موسیقی آنها نیز ما را بهشدت تحتتأثیر قرار میدهد. تا جایی که موسیقی میتواند این تصاویر متحرک را عاشقانهتر، زیباتر یا جالبتر کند و حس پویایی خاصی را به ویدئو میبخشد.
موسیقیدانان دریافتهاند که هم تمپو، هم هارمونی، هم حجم و هم انتخاب آلات موسیقی نقشی اساسی در حس و حال تیزر دارند. امروزه به دلیل کلیشه شدن برخی نواها و ریتمها، پیشنهاد میشود که بهجای اضافهکردن موسیقی مورد انتظار به ویدئوهای خود، از مداخلات موسیقایی جالب استفاده شود تا مخاطب غافلگیر شود. بدیهی است که برای انجام این کار، باید با متخصصین حوزۀ موسیقی و صدا همکاری کنید تا بهترین نتایج را بگیرید.
جمع بندی
همانطور که در این مقاله دیدیم، رنگ و موسیقی نقش بسیار مهمی در تیزرهای تبلیغاتی دارند. هر دو پارامتر باید از بالاترین کیفیت ممکن برخوردار باشند تا شما از بودجهای که به ساخت ویدئو اختصاص دادهاید، بیشترین بهرۀ ممکن را ببرید. با استفاده درست از رنگ و صدا، میتوانید احساسات به خصوصی ایجاد کنید و محصولات خود را به شیوهای چشم و گوش نواز معرفی کنید.